Veilig handelen op MijnKoopwaar.nl

Laatst bijgewerkt: 6 September 2023

MijnKoopwaar.nl is een onafhankelijke advertentie website waar koopwaar geplaatst kan worden door Adverteerders en waar gebruikers kunnen kijken en reageren op advertenties. MijnKoopwaar is niet betrokken en ook niet aansprakelijk voor de inhoud van geplaatste koopwaar. Ook speelt MijnKoopwaar geen enkele rol bij de overeenkomst tussen adverteerders en gebruikers. Adverteerders en gebruikers dienen eventuele geschillen zelf op te lossen.

Veilig handelen


Mijnkoopwaar.nl stelt alles in het werk om een veilige vraag en aanbod site te zijn. Dit betekent onder andere dat de geplaatste koopwaar door het MijnKoopwaar team gecontroleerd worden. Zo zijn de meeste adverteerders op MijnKoopwaar.nl eerlijk en betrouwbaar. Maar helaas kan er wel eens koopwaar of een adverteerder tussen zitten die niet helemaal eerlijk is, daarom onderstaande tips om een oneerlijke adverteerder te herkennen.

Aandachtspunten bij koopwaar


Minder betrouwbare koopwaar

  • Gebrekkig geschreven (veel taal en/of grammatica fouten)
  • Een te opvallende tekst, met o.a. veel hoofdletter gebruik (bijvoorbeeld: Perfecte conditie, Perfect condition, Perfect Price, BUY TODAY!! GET BIG DISCOUNT, KORTING enz.)
  • Er wordt vaak vanuit een ander land geadverteerd, bijvoorbeeld Polen, Roemenië, Rusland of vanaf het Afrikaans continent

Wanneer je koopwaar tegenkomt die voldoet aan bovenstaande criteria, ga er dan niet op in en maak eventueel een melding via de "Melden aan Mijnkoopwaar" knop.

Informatie over het aangeboden product

Win informatie in over het product en vraag dit eventueel in een bericht naar de adverteerder

  • Heeft het product gebreken
  • Wat is de herkomst van het product
  • Is er nog een aankoopbewijs
  • Wat is de rede van verkoop

Grote aantallen aangeboden producten

Wanneer een adverteerder producten in grote aantallen aanbiedt kan dit wijzen op een oplichter die met gestolen waar adverteert.

Te lage prijs aangeboden producten

Oplichters bieden vaak dure en gewilde artikelen aan voor een veel te lage prijs. Als de prijs te mooi is om waar te zijn is dit vaak ook zo. Dit kan duiden op gestolen goederen of op namaak artikelen, volg je intuitie!

Dure producten

Als een adverteerder dure producten aanbiedt als mp3-spelers, laptops, mobiele telefoons, digitale camera's, plasma tv's en spelcomputers, wees dan extra alert. Controleer op aanwezigheid van bijvoorbeeld originele aankoopbonnen, compleetheid van de aanbieding zoals op de aanwezigheid van laders, kabeltjes, handleidingen en andere accessoires.

Meer koopwaar van de aanbieder

Bekijk op Mijnkoopwaar.nl ook de andere koopwaar van de verkoper. Biedt de verkoper veel gevraagde, populaire artikelen aan met onderstaande kenmerken wees dan voorzichtig:

  • Tegen (te) lage prijzen.
  • Zonder eigen gemaakte foto’s
  • Met teksten (zoals productspecificaties) die van internet zijn gekopieerd.

Aandachtspunten voor de koper


Wantrouw verkoper

Wees voorzichtig als de verkoper gebrekkig schrijft en niet reageert op jouw berichten. Je kunt eenvoudig en veilig met de verkoper in contact komen via de website.

Adresgegevens

Vraag de adverteerder om zijn adresgegevens en controleer deze, bij twijfel kunt je beter niet ingaan op de aanbieding.

Contactpersoon en telefoonnummer

Neem contact op via de website en doe zaken met dezelfde contactpersoon. Vraag voor de koop de adverteerder om zijn contactgegevens, bij voorkeur ook naar zijn of haar vaste telefoonnummer. Een mobiel nummer is meestal anoniem en niet te achterhalen. Controleer de naam en het adres van de adverteerder in combinatie met andere gegevens, als deze niet te vinden zijn of niet overeenkomen met de naam wees dan voorzichtig.

Verzamel informatie over de verkoper

  • Verzamel vooraf zoveel mogelijk informatie over de verkoper. Zoek bijvoorbeeld via Google op naam, e-mail, adresgegevens, telefoonnummer.
  • Als de adverteerder aangeeft een bedrijf te zijn: Achterhaal via de Kamer van Koophandel of een bedrijf staat ingeschreven.
  • Gebruik deze gegevens om telefonisch contact op te nemen.
  • Gebruik deze gegevens om het bezoekadres te achterhalen.

Weet wat je koopt (product informatie)

Laat je voor dat je over gaat tot koop zo goed mogelijk informeren over het product. Vraag naar eigenschappen van het product die niet in de aanbieding staan beschreven. Stel vooraf alle vragen die nodig zijn om onduidelijkheden weg te nemen. Vaak is het vragen naar extra foto’s van het product ook verhelderend.

Sluit de koop persoonlijk

Als je in persoon de koop afhandelt heb je onderstaande voordelen:

  • Je weet precies met wie je zaken doet.
  • Je weet wat je koopt.
  • Je kunt het product persoonlijk inspecteren.
  • Je kunt het product afnemen tegelijkertijd met de betaling.
  • Neem nooit het volledige bedrag mee als het om grote geldbedragen gaat. Pin het resterende bedrag wanneer je het product in handen hebt.

Aandachtspunten voor de verkoper


Koper wil teveel geld betalen of een te hoog bod

Als een koper te veel geld wil betalen of zelfs meer bied dan dat er gevraagd wordt dan kan men er meestal vanuit gaan dat de "koper" kwade bedoelingen heeft. Mocht je toch tot verkoop overgaan dan is het raadzaam in persoon de zaken af te handelen en contant te laten betalen. Het is ook raadzaam om een tweede persoon als getuige bij de overdracht aanwezig te hebben.

Niet betalen of geld terug vorderen

De oplichter maakt geld over via een ongedekte cheque of via o.a. PayPal. Zodra je het artikel hebt opgestuurd, wordt het bedrag teruggestort of teruggevorderd en bent jij je artikel en je geld kwijt.

Aandachtspunten bij overdracht van het product


Verzenden van het product

  • Spreek duidelijk af wat er geleverd wordt.
  • Maak duidelijke afspraken over eventuele garantie.
  • Spreek af wie verantwoordelijk is voor de verzendkosten.
  • Sta betalingen via Escrow service (Western Union, MoneyGram, Escrow-Europa.com) nooit toe. Bij deze banken kan veel te gemakkelijk een account worden aangemaakt met een vals identiteitsbewijs met als gevolg dat personen moeilijk op te sporen zijn. Als je koopwaar ziet die vraagt om betaling via bovenstaande mogelijkheden kun je er vanuit gaan dat het om een oplichter gaat.
  • Sta cheques betalingen niet toe, oplichters kunnen met een cheque vanuit het buitenland geld op je rekening storten zonder dat de cheque gedekt is. Een bank komt er meestal pas na een maand achter dat de cheque ongedekt is en eist het geld dan terug. Het product is meestal al afgeleverd, dit betekend dat je en het product en het geld kwijt bent.
  • Betalen voor verzending via bank of giro. Als de adverteerder wil dat je het volledige overeengekomen bedrag overboekt op haar of zijn rekening, voor ontvangst van het product, dan moet er je zeker van zijn dat de aanbieder eerlijk is. Algemene stelregel: bij verzenden van een product laat koper vooraf betalen, ga daarna tot verzending over, aandachtspunt hierbij is dat je nooit dure producten via verzending moet kopen.
  • Verzending onder rembours: Verstuur je kostbare goederen, en wil je dit zo veilig mogelijk doen. Dan is het fijn als je zeker weet dat je pakket pas afgeleverd wordt als de ontvanger betaald heeft. Met het PostNL Rembours Pakket heb je die zekerheid. Voor meer informatie kun je kijken op www.postnl.nl.
  • Verzenden via een andere onbekende verzendt organisatie in niet aan te bevelen, deze zijn vaak niet betrouwbaar.

Gelijk oversteken van product en geld

Gelijk in persoon oversteken van het product en het geld is de eerlijkste manier van zaken doen. Je weet vooraf wat je krijgt en de verkoper heeft direct het geld. Voor koper en verkoper dus de meest veilige manier van handelen.

  • De locatie van overdracht
    Zoek voor koper en verkoper een veilige en vertrouwde plaats om de overdracht van het product te doen. Ga niet naar openbare- of onoverzichtelijke locaties zoals bijvoorbeeld carpoolplaatsen.
  • Neem iemand mee, dat is altijd veiliger

Aandachtspunten vanuit Mijnkoopwaar.nl


  • Mijnkoopwaar.nl mengt zich nooit in transacties die plaatsvinden tussen koper en verkoper.
  • Wanneer een adverteerder meldt dat de afhandeling van de (ver)koop via Mijnkoopwaar.nl gaat, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een oplichter.
  • Betaling zullen nooit via MijnKoopwaar.nl verlopen

Aandachtspunten voor veilig internetten

Wat je op internet plaatst, is meestal openbaar en kan dus in verkeerde handen vallen. Voorkom daarom misbruik van je persoonsgegevens. Tips om veilig te internetten kun je bekijken op www.veiliginternetten.nl

Toch slachtoffer geworden?

Mocht je ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch slachtoffer geworden zijn van een oplichter, doe hiervan aangifte bij een politiebureau bij u in de buurt. Dit kan tegenwoordig ook online. Zie je een verdachte aanbieder? Tip het Mijnkoopwaar team. Zie je verdachte koopwaar? Meld het met behulp van de "Melden aan MijnKoopwaar" knop op de website. Deze koopwaar zal dan zo spoedig mogelijk worden verwijderd door het Mijnkoopwaar team. Op deze wijze help je fraude via het internet te voorkomen en voorkom je dat een andere gebruiker van Mijnkoopwaar.nl ook slachtoffer wordt.

Als je vragen, opmerkingen of twijfels hebt over bepaalde koopwaar. Stuur dan een e-mail naar info@mijnkoopwaar.nl.